Szlovák tájház

A török hódoltság után 1716-ban újra benépesítették a mátraalji falut. Kisnánára Árva megyéből érkeztek az első szlovák telepesek. A vár tövében álló szlovák parasztház 1880-90 között épült, 1971-ben a várromok régészeti feltárásakor az Országos Műemlékfelügyelőség restauráltatta. Ettől az évtől számítják a tájház alapítását és megnyitását is. A tájház berendezési tárgyai a korabeli paraszti életvitelt mutatják be, szabadkéményes konyha tüzelőpadkával, fűtetlen tisztaszoba vetett ággyal, menyasszonyi kelengyével, a hátsó szobában csonkakúp alakú kemence ülőpadkával. A lakberendezést a kisnánai szlovákok által a 1900-as évek idején használt tárgyakból állították össze.

Tarnócai kőbánya

Ásványgyűjtő hely, a településről a sárga jelzésen kell elindulni, majd jelzetlen úton jutunk el ide. Ennek közelében találták két éve a mintegy 15 millió éves négymázsás opált, ami a vár felújításának idejére Budapestre költözött, ma ismét Kisnánán látható. A közönséges opál, mint neve is mutatja, nem ritka, így Kisnánán már korábban is gyűjthettek ásványokat, többek között opált is. A közönséges opál sárga, zöldesbarna, zöldessárga, foltosan-sávosan színezett, a színezés eloszlása néha az opálosodott fák erezetére emlékeztet. Érdekesség, hogy Magyarország az 1800-as évek második feléig a világ nemesopál-termelésének egyik központja volt.

Kovácsműhely

Az eredeti szerszámokkal, fújtatóval berendezett kovácsműhelyt az utolsó tulajdonos özvegye, Szőke Lajosné hagyta az önkormányzatra. A Kossuth utca elején lévő kovácsműhely előzetes bejelentkezéssel látogatható, információt a polgármesteri hivatalban adnak.

Buy cheap windows or linux hosting for your small business website. Please consider sitecloud hosting review and hostmonster review.
Kisnánai vár © 2011.